Hoppa till innehåll

Frankrike

Champagne

Vingårdarna i appellationen Champagne, ungefär 15 mil nordost om Paris, hör till de nordligaste i världen.

Inte förrän under 1700-talets första hälft lät vinerna från området tala om sig. Bubblorna tillkom ursprungligen oavsiktligt, genom att vinerna buteljerades under de kalla vintermånaderna när alkoholjäsningen till synes var avslutad. När sedan temperaturen steg på våren tog jäsningen ny fart, denna gång i flaskorna. Kolsyran från jäsningen stannade i vinet, vilket först ansågs som förstört. Efter hand lärde man sig dock att både uppskatta och kontrollera bubblorna. 

Meny

Stellan Kramers Logotyp
Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda en bättre upplevelse.

Dessa inkluderar viktiga cookies som är nödvändiga för webbplatsens drift, liksom andra som endast används för anonyma statistiska ändamål, för komfortinställningar eller för att visa personligt innehåll. Du kan själv bestämma vilka kategorier du vill tillåta. Observera att baserat på dina inställningar kanske inte alla funktioner på webbplatsen är tillgängliga.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att kunna erbjuda en bättre upplevelse.

Dessa inkluderar viktiga cookies som är nödvändiga för webbplatsens drift, liksom andra som endast används för anonyma statistiska ändamål, för komfortinställningar eller för att visa personligt innehåll. Du kan själv bestämma vilka kategorier du vill tillåta. Observera att baserat på dina inställningar kanske inte alla funktioner på webbplatsen är tillgängliga.

Dina val är sparade
-->